Tuesday, August 16, 2011

Linavästriku lood 2009-2011

  linavästrik, Motacilla alba, White / Pied Wagtail, Västäräkki



Kust ta tõusis, mine küsi -
kivilt, künkalt, kesarüpest?
Tunnen teda kergest hüppest:
västrik. Ei tal ole püsi.
   
Keksib, kargleb õueaial,
lendleb, lendleb, laskub maha,
eksib risurünka taha;
näe, nüüd istub võrguvaial!
  
Kust ta tõusis, mine küsi -
kivilt, künkalt, kesarüpest?
Tunnen teda kergest hüppest:
västrik, kellel pole püsi.

J. Oro Hiir rätsepaks Eesti Raamat Tln 1967

Linavästrik on minu igasuvine sõber õue peal. Pidevalt jutustab ta kord siin kord seal. Istumiseks sobivad kõik kohad. Vahepeal jahib kiile muru sees, majakatusel. Kui kass lähistele ilmub, kõlab ka kohe hädakisa ja sõim linavästriku keeles. linalind on nii inimesega harjunud, et ei pelgagi kahejalgset looma, seda kõige hirmsamat loomariigi esindajat. Ta istub vabalt mõne meetri läheduses kuivatatud lesta sabal ja säutsub oma västrikulaulu. Teinekord sirutab end laiali muruniiduki käetoel, justkui oodates, et masin kohe tööle hakkab ja saab sõitu. Või ootab jalgratta lenkstangil, või pesunööril, õõtsudes tasakaalu otsinguil pesupulkade vahel ning kujutades ette, et ta sobiks ka hästi pesulõksuks. Iga suve lõpus, kui ta oma poegadega mere äärde lendab, tuleb ta veel korraks õuele, et öelda: "Head aega ja järgmise korrani!"
Linavästrikul on rahvakeeli palju nimesid, kõige rohkem vast tuntakse teda jäälõhkuja nime all – kui jäälõhkuja on tulnud, ei tohi enam jää peale kõndima minna. Mahlakuu alguses on ta juba kohal, vibutab sabaga, põrutab põlvega ja selle peale ongi jää läinud. Vanasti tähendas ta talurahvale ka muud – kui linavästrikku kõrgel lendamas nähti, tähendas see ilusat linakasvu sel aastal. Kui aga linavästrik lendas madalalt ja maadligi, pidi ka linasaak olema nigel. Lina järgi on ta oma nime saanud.
Nimesid – jäälõhkuja, linalind, jääpõrutaja, Jämejalg-Toomas, jääkilataja, jääpõtk, jäätallaja, bäinapõks, kiitsakas, linapäästrik, linapääsuke, linapääsmik, linaõnnenäitaja, linaõnnetooja, linamõõtja, händlane, hännaline, tsibihärglane, pikahännamees, vibahänd, vitik, hällinaine, tsibet.

2009


2010

2011



No comments:

Post a Comment