Monday, May 27, 2013

Hänilane – Motacilla flava




Justkui tavaline lind, aga ... ometi olen vist kolm korda elus neid kohanud. Esimesed kaks korda üsna põgusalt, aga nüüd siis juhtus, et sain tunnikese nende just võõrsilt saabunute vahel lamada ja nende siblimisi jälgida.

Hänilane on Eestis III kategooria kaitsealune liik, mis tähendab, et liigi arvukust ohustab elupaikade ja kasvukohtade hävimine või rikkumine ning mille arvukus on vähenenud sedavõrd, et ohutegurite toime jätkumisel võivad nad sattuda ohustatud liikide hulka. Eestis võib kohata hänilase kolme alamliiki, lambahänilane, põhjahänilane ja mustpea-hänilane.

Lamamise käigus selgus, et siblijateks olid kahte sorti rändurid – lambahänilane (Motacilla flava flava) ja põhjahänilane (Motacilla flava thunbergi).

Kui lambahänilasel on heledamapoolne hallikas-sinine pealagi ja tugev valge kulmutriip, siis põhjahänilase pealagi on tumehall, ja kulmutriipu tal ei ole.

Hallil udusel õhtupoolikul tõid nad rannale rõõmu oma optimistliku kollase kuue näol, joostes kiiresti edasi-tagasi justkui päikesed tikujalgadel.



Hänilasest on hea kokkuvõte ka siin - http://www.looduspilt.ee/loodusope/index.php?page=liigitutvustused_liik&id=22



põhjahänilane, Motacilla flava thunbergi, Grey-headed Wagtail, keltavästäräkki




 





lambahänilane, Motacilla flava flava, Blue-headed Wagtail, keltavästäräkki



 



No comments:

Post a Comment